1. Minder kou en tocht
Een slecht geïsoleerd huis verliest vooral warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door uw huis beter ‘in te pakken’ met een dikke laag isolatiemateriaal, houdt u de warmte beter vast. U zit prettig en warm op de bank, want het is niet koud in huis. Met kleine maatregelen kunt u zelf tocht aanpakken: zoals het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. Of het aanbrengen van tochtstrips. Tijdens warme dagen houdt isolatie de warmte buiten. Een geïsoleerd huis blijft dan langer lekker koel.
2. Lagere energierekening
Energie die u niet gebruikt, hoeft u ook niet op te wekken of te importeren. Daarom is het slim om minder energie gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door het huis te isoleren. Isolatie levert vaak de grootste energiebesparing op.
Een goed geïsoleerde hoekwoning verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.250 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbare, maar slecht geïsoleerde woning, heeft ongeveer 2.600 m3 gas per jaar nodig. Dat scheelt twee keer zoveel op de energierekening!
3. Minder CO2-uitstoot
Door het huis te isoleren, gebruikt u minder gas. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot.
Misschien wel de beste manier om CO2-uitstoot te verminderen is door te kiezen voor duurzame energie. Leg bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak om uw eigen groene energie op te wekken. En kies anders voor groene energie uit Nederland.
4. Voorbereiding op aardgasvrij en energieneutraal wonen
Nederland stopt met het gebruik van aardgas, uiterlijk in 2050. Zo bereiden we ons voor op de toekomst. Ook in Capelle aan den IJssel gaan we de komende jaren over naar een andere, duurzame manier van verwarmen en koken. Isoleren is de eerste stap om straks aardgasvrij te kunnen wonen.
Gebruik de tijd die u heeft goed en ga isoleren waar het kan. Begin met plekken zonder isolatie die makkelijk te isoleren zijn. Benut iedere verbouwing en onderhoud aan uw huis om de isolatie te verbeteren.
5. Goede investering
Voor het (laten) aanbrengen van isolatie betaalt u één keer, maar de besparing ziet u elk jaar terug op uw energierekening. Bovendien draagt het bij aan de waarde van uw woning. Op de korte termijn lijkt het dus duur, maar op de lange termijn is het vaak een goede besteding van uw geld.
Bekijk de subsidies die er zijn voor isolatie door een bedrijf. De overheid vindt het belangrijk dat we onze huizen isoleren en betaalt daarom in veel gevallen een gedeelte mee.
Om rekening mee te houden: natuurvriendelijk isoleren
Er kunnen misschien vleermuizen in de spouwmuur zitten. Daardoor kan deze niet zomaar worden geïsoleerd. Om ervoor te zorgen dat de isolatieopgave in de tussentijd niet volledig stilstaat en schade te voorkomen aan biodiversiteit, is er een tijdelijke oplossing. Eigenaren van een grondgebonden woning mogen de komende drie jaar hun spouwmuur laten isoleren zonder dat daarvoor ecologisch onderzoek nodig is. Wel moet er natuurvriendelijk worden geïsoleerd aan de hand van de natuurkalender. Deze oplossing is maximaal drie jaar geldig of tot er een regeling in Capelle is.
Vind een gecertificeerde installateur
Isoleren? Vergeet dan niet te ventileren!